Ο διαβήτης τύπου Ι αλλά και τύπου ΙΙ, επηρεάζει σημαντικά την υγεία του στόματος και των δοντιών σας. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Οδοντιατρική Εταιρεία, εάν ο διαβήτης αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί:
- Να έχετε λιγότερο σάλιο, προκαλώντας ξηρότητα στο στόμα σας. (Η ξηροστομία προκαλείται επίσης από ορισμένα φάρμακα.) Επειδή το σάλιο προστατεύει τα δόντια σας, διατρέχετε επίσης υψηλότερο κίνδυνο τερηδόνας.
- Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο επιρρεπή στην ασθένεια των ούλων. Τα ούλα μπορεί να αιμορραγούν συχνά (ουλίτιδα).
- Να έχετε προβλήματα με τη γεύση του φαγητού.
- Να εμφανίσετε καθυστερημένη επούλωση πληγών.
- Να είστε ευαίσθητοι σε λοιμώξεις στο εσωτερικό του στόματός σας.
- Τα παιδιά με διαβήτη, τα δόντια μπορεί να ανατείλουν σε ηλικία νωρίτερα από την τυπική.
Στην πραγματικότητα, τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα στα ούλα λόγω του κακού ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Όπως συμβαίνει με όλες τις λοιμώξεις, η σοβαρή ασθένεια των ούλων μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο τον έλεγχο του διαβήτη, επειδή είστε πιο ευαίσθητοι σε λοιμώξεις και είστε λιγότερο ικανοί να καταπολεμήσετε τα βακτήρια που εισβάλλουν στα ούλα.
Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι σημαντικές. Η έρευνα δείχνει ότι η θεραπεία της ουλίτιδας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς που ζουν με διαβήτη, μειώνοντας την εξέλιξη της νόσου. Η άσκηση καλής στοματικής υγιεινής και η πραγματοποίηση επαγγελματικών βαθιών καθαρισμών από τον οδοντίατρό σας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της HbA1c σας. (Αυτή είναι μια εργαστηριακή εξέταση που δείχνει το μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας τους προηγούμενους τρεις μήνες. Υποδεικνύει πόσο καλά ελέγχετε τον διαβήτη σας.)
Επίσης, αποφύγετε το κάπνισμα, εν φοράτε οποιοδήποτε τύπο οδοντοστοιχίας, καθαρίστε την κάθε μέρα.
Φροντίστε να βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα με μια μαλακή βούρτσα και να καθαρίζετε καθημερινά ανάμεσα στα δόντια σας.